打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手關於模型上色真係好多問題,幫幫手

[quote]原帖由 陳嘉威 於 10-3-2008 23:33 發表

咁而家有個好白痴ge問題- -
就係關於顏料方面
買色ge問題,其實高達模型說明書個到都會有printing個part,咁個到de 顏色ge色有de係溝,有de係買ge,咁我想問買個de 點知邊隻色呢?說明書冇乜講到個隻色乜號- -我可要照單咁買番de顏色,點算- -

重有油性定係水性ge好- -
同埋用噴槍同埋用手油 其實de都係同一堆顏料,只不過上色方法唔同,定係噴色有噴色ge顏料- -

買色ge問題,其實高達模型說明書個到都會有printing個part,咁個到de 顏色ge色有de係溝,有de係買ge,咁我想問買個de 點知邊隻色呢?說明書冇乜講到個隻色乜號- -我可要照單咁買番de顏色,點算- -
一係拎本說明書叫人幫你執
另外有d專用油  

重有油性定係水性ge好- -
同埋用噴槍同埋用手油 其實de都係同一堆顏料,只不過上色方法唔同,定係噴色有噴色ge顏料- -

見人地好多用油性..
只要溶唔下面果層就好...
http://model.chingb.com/ModelTips003.asp

上色方法唔同...
回復 支持 反對

個網裡面所講既第一種油(Mr.color)其實唔算油性,只不過唔可以好似其他水性油咁可以用水黎稀釋姐!但係佢既稀釋劑對水性油同樣有效,對第二種Enamel哩隻真係油性油係無效既。

係說明書入面所講既範例用色無講幾多號係因為未必每個人都會用同一間廠既油上色,因此只會講用左乜色,不過因為係日文,所以如果要根足既話,唔識日文就係模型鋪到問吧!除非妳想逐支油拎起黎睇個日文名係乜啦!(一般黎講,個架就會有寫號碼同名既,比心機搵啦!)

正如上面所講,Mr.color其實唔算油性,所以唔答你應該用水定油,免得你搞亂哂,不過多數都係用Mr.color或者其他水性油黎上主要顏色既。因應情況而會有所不同,你睇多D模型書同砌多D就會理解。
要注意既係Enamel油只適合用筆上色,絕對唔適合用噴筆既。

至於用筆同噴筆既分別,其實只在於方法、技術、效果,同埋D油要幾稀,用既其實都係同樣油。用噴筆既話要比用筆稀多一陪以上,都係因情況會有唔同。
回復 支持 反對

我想知硝基漆係咩成分??性質...?
回復 支持 反對

成份你問讀chemical 既人啦!
你應該係想問係屬水性定油性吧?畀幅圖黎睇睇確定下先啦!中文我都唔知乜打乜呀!
回復 支持 反對

咩圖??

另外
最底注意果到
http://model.chingb.com/ModelTips003.asp

在別處看到這個

水性油同油性油都唔係經過化學反應先會乾,只係佢
回復 支持 反對

你可以咁理解。
不過正如我之前所講,係果個網中話係油性既Gunze其實唔算油性,更接近水性。
如果你咁睇既話,咁油性同水性既分別就係:水性油同油性油既稀釋劑係100%唔可以共用,水性稀釋劑就有可能共用。
另外既就係如果用筆上色既話(正確用噴筆既話,基本上無影響),隔住唔同性質既油上色就可以避免油甩之前果層色,要注意既係咁樣做既話,上面層色會咬得唔係好實,會幾易整甩下。
回復 支持 反對

算係明白了
回復 支持 反對

我試過將模型晝哂上色都有排搞
回復 支持 反對