查看: 50599|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[Jubeat] [IIDX × jubeat 連動計劃] Café de Tran (3月3日結束)

Cafe」、「馬拉松」與「拋碟」將於2014年3月3日結束
以下資料只供參考

=======================================

http://p.eagate.573.jp/game/bemani/cafedetran/p/?___REDIRECT=1

樂曲列表在下面
不過解禁條件比較重要 所以先放在前面

攻略在本帖#43
至於給初心者玩IIDX的一些提議 就請看#41

=======================================

解禁條件: 
(以下所有時間全部以香港時間為主)

STEP:1 透過遊玩IIDX與jubeat(版本tricoro和saucer,下同) 製作不同的甜食,
不過遊玩tricoro才能製作冬甩類(圖左上),saucer才能拿團子類(圖左中)。

另外還有初回bonus(整個活動只能拿一次):
活動開始後(2月27日開始),玩第一次jubeat就能拿5個三色團子
玩第一次IIDX就能拿5個冬甩

圖右的是解釋廚師的升級系統,
越高級的廚師就能有效提升客人滿足度。 (i.e. 開曲更快)
至於廚師的升級方法,簡單來說就是兩部機每日都玩一次或以上就可。

不過這個方法最多只能升到上第四級。
假若第二天遊玩過IIDX或jubeat其中一側就能保持等級
一天內兩側也沒有遊玩過的話,就會降回最低級

至於圖右下的Time Service
就是指玩家在哪些時間遊玩IIDX或者jubeat,廚師就會暫時性升多一級
例如以這個做例子:

假若我在網頁上看到自己的廚師是第3級,
那麼我在10:00-14:00那個時段遊玩IIDX的話就,
廚師就會暫時性升到第4級;
不過遊玩jubeat的話,就只能維持到第3級。

直至到了14:00-18:00這個時段,
遊玩jubeat的話,自己的廚師就會升到上第4級;
而玩IIDX的話就只能上第3級。
最後到了18:00-21:00,就無論玩jubeat還是IIDX都會變成4級。
不過在10:00之前或者21:00之後,TIME SERVICE都不會替你再升級。

假若本身廚師已經去到第4級,
就可以透過TIME SERVICE,升到上最高級的第5級。
至於每個等級有什麼分別,
#43的攻略再說。

STEP:2 給客人送上於上一步製作好的甜食。
甜食數量可以累積,然後按下圖上方的橫條連結,
就能把甜食送到下面兩處。
隨著製作的甜品等級和種類,送到哪一個cafe,好感度也會有所不同。
例如把冬甩送到IIDX的cafe(用作jubeat開曲)就會有特別加成,
或者把團子送到jubeat的cafe
(用作IIDX開曲)也會很有效果。

隨著開曲階段不同,客人數目也會有所不同,
由最開始的1人,慢慢加到最後的11人。

STEP:3 當某一方的cafe全員滿足度100%的時候,就能解禁新曲。
不過要解jubeat曲的就要集中在IIDX的cafe(換言之要儲冬甩類),
要解IIDX曲的就要集中在jubeat的cafe(換言之要儲團子類)。

另外,
機台上是不能解禁樂曲的,要解禁樂曲就要上網解禁。
http://p.eagate.573.jp/game/bemani/cafedetran/p/?___REDIRECT=1
於jubeat saucer / IIDX tricoro / e-AMUSEMENT主頁都會有連結。

最後解答一個問題:
假若只玩jubeat開jubeat曲,或者只玩IIDX開IIDX曲的話,
照道理應該都可以開到樂曲,不過一定會慢很多很多。

新曲方面
jubeat有6首新歌
Rainbow after snow / 猫叉Master feat. 林ももこ (新曲)
Sol Cosine Job 2 / DJ TECHNORCH
トリカゴノ鳳凰 / L.E.D. Vs. 幽閉サテライト
Proof of the existence / 猫叉Master+
Thor's Hammer
/ ユニバーサル度胸兄弟
Plan 8 / Ryu☆

IIDX也會有6首新歌
Rainbow after snow / 猫叉Master feat. 林ももこ
Beastie Starter / GUHROOVY
アストライアの双皿 / ZODIACSYNDICATE
†渚の小悪魔ラヴリィ~レイディオ†(IIDX EDIT) / 夏色ビキニのPrim
Holy Snow / Mutsuhiko Izumi
True blue / dj TAKA feat.AiMEE
================================
而以上兩側共12首全解禁時就會自動解禁:
Confiserie / L.E.D. vs S-C-U
回復

Thor's Hammer大致上應該冇咩驚喜
應該同DIAVOLO差唔多?
雖然感覺上大同押都應該比較多

Plan 8...譜面預計不能
碟歌+HAPPY GABBA放入jubeat都唔知會變成點

Proof of the existence我岩岩先開完 仲未打

トリカゴノ鳳凰...五首當中最有可能最簡單的 應該是這首吧

==============================

我反而等睇雙皿真係雙皿
回復 支持 反對

因為Thor's Hammer跟DIAVOLO差不多
也是由classic再rearrange
同樣來自度胸兄弟

同樣密到要命
回復 支持 反對

不過DIVAOLO就橫slide
Thor's Hammer就直slide
回復 支持 反對

死玩jubeat吾玩iidx都ok???
kirinx 發表於 2013/2/26 17:20

只知道第一句那個「や」的確是解作「和」
不過要不要兩者也玩光 仍是未知之數

不過K社應該不會放過這個宣傳其他音樂遊戲的大好機會
例如會有「兩邊也玩光的話(可能每邊玩一鋪就可)就會加快升級之類」
最壞情況就是「打IIDX會加快jubeat開曲的速度」 也就是LL5的設定
總之活動一日未開始 我也不能確定詳細的解禁方法

不過唯一肯定的是
要現場解歌的話 就請準備一部可以上網的東西(例如電話)

如果你星期六可以黎mk88+資助3元既話我可以幫你玩iidx
jimmg12 發表於 2013/2/26 17:25
那我回天天繼續練IIDX好了 嗯
回復 支持 反對

我們來點算一下同時有IIDX與jubeat的地方:
(當然以tricoro和saucer為準 不然如何解歌)

港島:
GameMax (IIDX1, jubeat4)

九龍:
VZ (IIDX 1, jubeat 8)
SmartGameMK (IIDX 1, jubeat 2)
MK88 (IIDX 2, jubeat 4)

新界:
荃金 (IIDX 1, jubeat 8)

就那麼多而已?
不過假若無需兩邊都要玩 那麼去隨便一個地方玩jubeat就應該是最花算了吧
回復 支持 反對

之後去IIDX打BS...
登登登登登登登登登登登(縱連)
Easy Fail..
[H]mel 發表於 2013/2/27 18:18

我去IIDX打BS H
不過我好彩留意到個clear rate得69%
(雖然活動解禁曲既clear rate未必準 不過69%實在很難令人放心
於是唔敢開HARD 開easy睇下咩黎
哇你後面d縱連 好彩及時補到血

反而同樣係lv7既雪後彩虹H 就真係ok簡單

==================================

回上面兩個
我一向初見力不太好...所以靠煲的好了
回復 支持 反對

啊哈哈哈哈
反而從來都冇人同我講過「你咪就係XX論壇個XX?」

不過有人試過當面係我面前
係部jubeat前面拎部手提電腦上樂古音G版
(但係佢唔識我 我都唔識佢
回復 支持 反對

一切既疑難好似有d眉目

果個TIME SERVICE上面既甜食
係指「你係果個時段玩果種遊戲 廚師會暫時性上一級」
當然 就係指打jubeat  係指打IIDX

換言之唔駛「四日」
三日之後升到上第四級 再用TIME SERVICE就應該上最高果級 嗯

唔怪得點解我玩玩下 係部機見到自己個廚師升左第三級
但係係e-AMUSEMENT仲係寫緊我係第二級
回復 支持 反對

其實我琴日系隔離post就系講緊甘樣…但我表達得吾好sor……
kirinx 發表於 2013/2/28 10:18

嘛 算吧
我都係打完篇野 先見到你係隔離果個回覆

不過點解要強調係「廚師暫時性上一級」
假如一個目前lv4既人黎講 揀一個適合既時間 就會變成lv5
當然啦 一過左「適合既時間」就會變返做lv4

所以我今日各自打左一鋪IIDX同jubeat之後 就打算留錢唔打太多

我想問問關於iidx既問題,我本身無玩,一玩唔識禁禁左standard,standard入面係咪無得再較難易架喇?因為唔識禁所以玩左7lv既point zero,最後當然炒左啦,結果$7玩得一首歌=.=有無大大可以教我呀?
victor609 發表於 2013/2/28 19:00

IIDX同jubeat唔同
你jubeat打到lv10唔代表IIDX都會打到lv10
(IIDX初心者頭幾鋪可能連lv5都打唔到 正常的 我也是這樣)
始終IIDX係難學難精既野黎 建議都係由lv2,3開始打起

對於新手玩IIDX 想享受最大既樂趣 我有幾項建議
1. 選擇模式時揀最左邊既STEP-UP 這個可以穩打三首
 不過系統每次都會比一堆歌你揀 而唔係想玩咩歌就玩咩歌

2. 就算你不玩STEP-UP而去玩STANDARD(好像樓上victor大這樣)
 第一首選lv5或以下的樂曲 不合格的話還能進入下一關
 不過第二首打後不合格就會強制結束了

3. 選曲的時候按緊/按一下START BUTTON 就能開啟option
 假若第一次開option的話應該會是這樣子 (按圖放大)

裡面四個option都可以替你玩得更簡單 (按一下白鍵就能開啟)
 不過紫色那三個...建議還是覺得太難玩才考慮開啟
 等到你有一定實力的時候就建議不要再用了

4. 假若識人打IIDX的話 還是找個人陪你打吧
回復 支持 反對