打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] ★未來SD會係點..........? 取消三屬辯論★★★

咁搞法 B機C機唔洗玩 任由S機屠宰
回復

如果神高一拳有超視一發咁痛,多炮嘅機冇咩咁恐怖。
回復

取消屬性好處其一就是F91不會再莫名的被突自打會寧捨痛,FA ZZ也不會離奇的被渣古二斬一set搞到重傷@@
回復

要玩時槍玩槍 要玩刀時玩刀
不分屬性 唔會因屬性打到重傷 GVG就係咁
回復

我早已把包機當拳機用
回復

咁搞法 B機C機唔洗玩 任由S機屠宰
『蜀』張飛 發表於 28-1-2013 23:38

三屬同a-c俾s屠有咩關係??

a-c場還a-c

s還s..

回復

而且,機體走位唔多唔少都睇屬性,例如包既性能你唔會上前線,拳機唔會龜後,取消屬性令走位混亂,小學雞亂走機會更多
EC膠 發表於 28-1-2013 23:09

你唔可睇小人 小雞都係人
係人都知拎大砲 玩後場
          拎槍仔 玩中場
          拎刀仔 玩前線

因為睇屬性 就住位同打咩機都好煩
小雞多數新手 鬼知SD打法唔同GVG咩
在GVG中我用再生上前線

如果冇屬性 我部機上前線重勁
回復

我覺得無左屬性,唔代表機體既定位都一定會改變
正如你話,拳機多數係近身武器,難道說取消了屬性,便不會格鬥 ...
無名小卒=] 發表於 28-1-2013 23:30

小弟基於屬性走先為原則,先得出以上個人結論
屬性影響武裝,武裝亦影響屬性
原因基於
1.武裝分配受屬性影響:例如神高達射擊武裝較少,需要透過技能同性能提高格鬥能力
2.屬性分配受武裝影響:例如多數包機以射擊為準,後方攻擊為多,因此被派包屬性同性能
你所提供既例子,都唔係以上兩種所影響到,而係先天屬性錯配
布1全格理應拳機,V2A防光多射擊武裝理應剪機

另外,取消屬性變相令拳/包其中一方更有優勢,包優勢唔講
提升拳機性能,包機擊中機會減低,令包機地位有所減低
反映取消屬性會做成一定極端化

現時三屬令機體性能得以平均分配,任何一方都會有其明顯弱勢
所以不同派機.地圖係戰鬥中,隊友更清楚自己係隊伍中既責任

最後,有武斷才有討論空間
回復

你唔可睇小人 小雞都係人
係人都知拎大砲 玩後場
          拎槍仔 玩中場
          拎刀仔 玩前線
...
bevisyin 發表於 29-1-2013 00:03

假若唔知呢 ? 亂走情況就會出現,就係咁簡單
大部份人玩「GVG」都係用緊「SD入面」有良好格鬥性能既機
回復

屬性我認為應該保留,畢竟可以幫助新手認識遊戲玩法,同時熟手玩家也可以因新機體屬性而上手速度加快,
但是屬性造成機體戰術的固定,變化低,遊戲性可能因此而低,所以我個人認為屬性應該保留,但屬性相剋造成的傷害上升可除消,令玩家可以一定程度上不按牌理出牌,變化更大
回復