打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手上色疑問

Mr.Color油性樹脂漆
Mr.thinner
Mr.Surfacer 1200
Mr.Super clear 消光
Mr.Super clear 光油
Tamiya 膏狀補土
Tamiya 琺瑯油 <---XF-63
zippo白電油
噴油夾
雙星金剪鉗 / 三山牌水口鉗
筆刀
模型膠水
挫刀
模型用沙紙    <---500-2000號
油筆
塗料皿
遮蓋膠紙
調色棒
滴管
勾尖頭鉗
回復 支持 反對

因為唔係隻隻通用,所以每隻油最好用番佢專用果隻稀釋劑,咁就一定無搞錯。

XF-63 German Gray 係最基本既滲線用色。

剪鉗最重要買平嘴果隻。
噴油請用口罩。特別係室內噴 surfacer 時。
為左方便加稀釋劑,最好買埋滴管,即係有個 pump 果 D 吸管呢?
重有用完即棄膠手套,咁噴油時唔怕整到成手係。
噴油夾未必每個部件都 arm 用,而且隨時要用好多,所以長既竹籤、夾同雙面膠紙都係需要的。
唔好唔記得要有一舊夠大夠穩既發泡膠,如果唔係,噴左一個部件之後,支竹籤無地方放就弊。
回復 支持 反對

平嘴剪鉗係點樣咖 ?  

需唔需要用尖鉗 [[bao_03]]

滴管係唔係做實驗用尼溝野個隻 ? 模型舖又有冇呢 ?

白電油用咩牌子 ? 5金舖買 ?
回復 支持 反對

我講既係指用黎 cut 野果種鉗,唔係夾野果 D。
即係剪完出黎,個切口係平果種。

尖鑷用黎夾細零件同貼貼紙會有用,不過唔一定需要。

就係做實驗都會用果種。模型鋪我見過有,無既話要去 art store搵了!
Thinner 用好啦!油用佢會浪費好多油的。
油既話以調色棒輔助倒出黎或 "but" 出黎吧!
回復 支持 反對

雙星金剪鉗幾多錢 ?

新手應該砌 MG / HG 先 ?
回復 支持 反對

平嘴剪鉗係點樣咖 ?  

需唔需要用尖鉗 []322624

滴管係唔係做實驗用尼溝野個隻 ? 模型舖又有冇呢 ?

白電油用咩牌子 ? 5金舖買 ?
yuk_36937 發表於 21-6-2009 10:29

滴管模型店有賣
白電油見比較多人用zippo
文具店,報紙檔都見過有

我都想知平嘴係邊隻

雙星金剪鉗幾多錢 ?

新手應該砌 MG / HG 先 ?
yuk_36937 發表於 21-6-2009 19:16

雙星金剪要過百

個人覺得砌mg會好d
愈出愈好..
至少唔使點遮蓋
而且1/100比較大隻,上色都幾方便
回復 支持 反對

Mr.Color油性樹脂漆
Mr.thinner
Mr.Surfacer 1200
Mr.Super clear 消光
Mr.Super clear 光油
Tamiya 膏狀補土
Tamiya 琺瑯油
yuk_36937 發表於 20-6-2009 12:12

MG都幾貴..咁整錯有冇得補救 ?
邊間模型舖會有齊我需要購買的工具 ? 我想知#21所有工具價錢 [[bao_08]]
油筆要邊d size ?
我住東涌
回復 支持 反對

Tamiya 個網居然無得睇較大既圖,又搵唔到其他圖,唯有睇以下兩條 link,睇下睇唔睇得清楚啦!
不過因為其中一條 link 係其他論壇既,所以請睇完先扣分。

http://www.**.com/bbs/viewthread.php?tid=1351778
http://modelworld.esmartweb.com/Pages/Tools/cramp.htm

第一條 link 到既2,同埋第二條 link 既1就係。

整錯有無得救就要睇係點錯先知喇!
回復 支持 反對

邊間模型舖會有齊我需要購買的工具而價錢又比較便宜 ? 我想知#21所有工具價錢   [[bao_34]]
我住東涌
回復 支持 反對

邊間模型舖會有齊我需要購買的工具而價錢又比較便宜 ? 我想知#21所有工具價錢   []
我住東涌
yuk_36937 發表於 22-6-2009 08:51

我都住東涌@@
搭e21/e21a到旺角洗衣街果邊
果度有2間,工具比較齊
但係價錢會貴小小<模型都係>

要平d的話要出觀塘
or其他地方...

我今日會去..
再確定下幾錢..

Mr.Color油性樹脂漆    普通一樽10-13  噴罐30左右
Mr.thinner  由15-70幾  有唔同size
Mr.Surfacer 1200   噴罐 40幾    用噴的話先買
Mr.Super clear 消光   噴罐 50左右
Mr.Super clear 光油   同上面一樣
Tamiya 膏狀補土       15-20左右 <<唔太建議買住,因為覺得用途不大
Tamiya 琺瑯油 <---XF-63    約10蚊以下
zippo白電油        15左右
噴油夾              大約個幾1支 <<要去油麻地現時點1樓   用噴的話先買
雙星金剪鉗 / 三山牌水口鉗     雙星金剪鉗  120-160左右/三山牌水口鉗  60-80 左右 <<<鴨寮街有賣
筆刀    15以上 有唔同牌子   
模型膠水    15左右  有唔同牌子同size
挫刀        10-50 有唔同牌子
模型用沙紙    <---500-2000號    15蚊左右3張   有d係幾隻號碼1set     買600-1000就夠  
覺得貴去五金舖,,2蚊一張
油筆     10蚊以上 有唔同牌子同款色       平平地買雙星 20幾蚊有3支果隻
塗料皿  金屬做ge 10蚊10個  
遮蓋膠紙   10幾-20幾  有粗有幼
調色棒  20幾 2支
滴管    唔知
勾尖頭鉗   20幾

一次買咁多野都幾心痛- -
回復 支持 反對